60 minut, distribucija Društvo 2 koluta, 2+

Filmi, ki so na zadnji ediciji Animateke prejeli nagrade in posebne omembe ter navdušili občinstvo, zbrani v program najboljših.

Celica / The Box

Dušan Kastelic (Bugbrain, RTVSLO)
Slovenija, 2016, 12 minut

Življenje v celici je dolgočasno in turobno – dokler nekega dne sredi prostora ne vzklije nov deček! Otrok je povsem drugačen od drugih naseljencev celice, v nasprotju z bitji s ploskimi glavami je namreč srečen, živahen in radoveden. Ko odrašča, gre ploskoglavim sosedom čedalje bolj na živce. In potem jim nekoč dobesedno zraste čez glavo.

Na kratko / In a Nutshell

Fabio Friedli (Yk Animation Studio)
Švica, 2017, 6 minut

Od zrna do vojne, od mesa do ljubezni, od ravnodušnosti do konca sveta. Poskus kratkega in jedrnatega opisa sveta.

Ooze

Kilian Vilim (Lucerne University of Applied Sciences and Arts)
Švica, 2017, 5 minut

Postrešček v dvigalu se v vsakdanjem življenju bori z osamljenostjo in ponavljajočim se prevažanjem gor in dol. Ko hoče pritegniti pozornost gostov, ga doleti povsem drugačno, neprijetno srečanje s samim sabo.

Manivald

Chintis Lundgren (NFB, Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio, Adriatic Animation)
Estonija, Hrvaška, Kanada, 2017, 13 minut

Lisjak Manivald bo dopolnil 33 let. S previsoko izobrazbo, brez službe in nasploh brez volje živi z gospodovalno upokojeno materjo. Tako življenje je preprosto, vendar malo vredno. Nezdrava soodvisnost se skrha, ko se pokvari pralni stroj in ju obišče seksi serviser, volk Toomas – za popravilo stroja, pa tudi njiju.

Blažena naključna smrt / Splendida Moarte Accident

Sergiu Negulici (Abis studio, Reniform)
Romunija, 2016, 15 minut

Mladenič v starinarnici najde zanimivo risbo, ki na zadnji strani skriva 70 let staro ljubezensko pismo. Ko odkrije, da je zdaj 105-letna avtorica risbe še živa, in ker je odločen, da pride skrivnosti do dna, se poda na nenavadno pot. Ta naj bi naposled pripeljala do slikarke, ki je na začetku 20. stoletja prijateljevala s številnimi pomembnimi romunskimi umetniki.

Ježeva hiša / Ježeva Kuća

Eva Cvijanović (Bonobostudio, NFB)
Kanada, Hrvaška, 2017, 10 minut

V bujnem, živahnem gozdu živi jež. Večina drugih živali ga spoštuje in mu zavida, četverici nenasitnih zverin pa gre njegova neomajna predanost domu pošteno v nos. Skupaj odkorakajo proti ježevemu bivališču in sprožijo napeto soočenje, polno bodic.